home        club        historiek        spelers        foto’s        kalender        klassement        contact        links        uitlaatklep   
 
 

Start van den IRIS

Krantenknipsel IRIS 1980 In 1975 was er in Londerzeel een enorme opgang van de volleybalsport, meer bepaald de liefhebbersvolleybal. Er waren toen zo’n 60 ploegen in en rond Londerzeel, er werden ploegen gevormd van families, straten, wijken, verenigingen enz. Om precies te zijn in augustus 1975 vormde Jules Van Der Linden, onze huidige voorzitter, ook een nieuwe ploeg. Hij zocht een sponsor en een naam. Een sponsor had hij vlug gevonden namelijk Isidoor en Agnes Hellinckx van boekhandel “Iris” in de Dorpstraat en daarmee was ook de naam van de nieuwe ploeg gevonden. Maar waarom Iris? De naam Iris komt van de eerste letter I van Isidoor en de S de laatste letter van Anges. Met deze 2 letters hebben ze dan een naam gezocht en zo werd het Iris. Isidoor is reeds enkele jaren overleden.

De oorspronkelijke kleuren waren groenwit en ons embleem een irisbloem die werd getekend door oud-speler Joris Lariviére. Jules had bijna onmiddellijk een 20-man voor zijn nieuwe ploeg, wat niet evident was om iedereen eens te laten spelen.

Vrouwenploeg

Dames 1980 In 1978 richtte Jules onder impuls van zijn echtgenote Louisa een damesploeg op. Ook hier waren er veel kandidaten, zodat er vlug 2 damesploegen (klik op de foto voor een vergroting, Dames1&2 1980 ) waren. Na enkele jaren stopten de meeste dames, de jongere dames herbegonnen een tijdje later onder de naam” Toets 82” die trouwens nu nog actief zijn.

Het eerste jaar werd er alleen getraind en hier en daar een tornooi gespeeld. In 1976 startte Iris in de Londerzeelse competitie, die bestond uit 2 reeksen. Iris nam ook deel aan de Beker van de Rozenstreek , met succes want Iris geraakte tot in de halve finale. Maar stilaan verloor de Londerzeelse competitie zijn deelnemers en is Iris begonnen in de Machelse vriendschapscompetitie

Sinds 1975 zijn er tientallen spelers gekomen en gegaan,deze opnoemen is een onbegonnen werk, wij zouden er toch vergeten, maar er was door al de jaren heen een vaste kern, namelijk: Jules, Jean, William en Pierre. Allemaal meer dan 20 jaar trouwe spelers. Iets later werd deze kern nog breder door Erik, Richard en Robert.

Twee mannen zijn er nog steeds bij vanaf het begin, namelijk Jules als voorzitter en trouwe supporter en Jean Van Den Cruyce als actief speler en (hoofd)coach

Mannen 1980 Steun kwam er van de volgende sponsors: Boekhandel Iris, Nieuwkuis Mireille en sinds meer dan 10 jaar Reisburo Walter en Co. Voor deze en voor onze Cosponsors : Autocenter Meeus, KBC-bank, Dexia-bank en De Vleesmarkt is Iris heel dankbaar.
Recente geschiedenis

De laatste jaren mochten wij verschillende jongere spelers verwelkomen, spelers van de vroegere jeugd van Moorhoek. De ene bracht de andere mee, zodanig dat wij een luxe probleem hadden, namelijk een te grote spelerskern. Daarom heeft het bestuur een beslissing genomen vanaf het seizoen 2004-2005 te beginnen met 2 ploegen, Iris 75 en Iris 2000. Beiden ploegen waren juist met 6 spelers, maar ondertussen aangegroeid tot meer dan 8.
Daarnaast is er in 2018 een groep opgericht genaamd IRIS Plus. Dit zijn oud spelers van IRIS die niet meer actief volleybal spelen binnen IRIS, maar nog wel op de een of andere manier willen betrokken blijven bij de ploeg.
Na he "sportieve vertrek" van een aantal veteranen, was het niet simpel om voldoende vers bloed te vinden. Daarom werd er beslist om vanaf 2019-2020 beide ploegen terug te laten samensmelten tot 1 ploeg.

Naast de sportieve kant werden er reeds heel wat familiale activiteiten georganiseerd:

  • Teerfeesten en B.B.Q.
  • Verschillende jaren de Gordel
  • Afvaarten van de Lesse
  • Bowling en etentjes
  • Busreizen en weekendverblijven
  • Fiets-en boottochten

Tornooi

Om hiervoor wat centjes in de lade te krijgen heeft Iris zo’n 18 jaar na elkaar hun eigen volleybaltornooi georganiseerd en verschillende jaren deelgenomen aan de braderij . Ondertussen heet de komst van de jonge garde er mee voor gezorgd dat het tornooi opnieuw een aantal succesvolle edities heeft gekend.

(William)